25% av den normal-vektige delen av befolkningen har denne plagen.
75% av den over-vektige delen av befolkningen har denne plagen.
95% av den sterkt over-vektige delen av befolkningen har denne plagen.
Plagen heter insulinresistens. Det finnes ingen medisiner som kan
kurerere insulinresistens. Fordi det ikke finnes medisiner, bryr ikke
helsevesenet seg med å sjekke om folk er insulinresistente.
Siden de fleste insulinresistente er overvektige, har det blitt vanlig
å tro at overvekt fører til insulinresistens. Det er det omvendte som
er tilfelle; insulinresistens fører svært ofte til over-vekt.
Slik oppstår insulinresistens
Når du spiser mer karbohydrat enn kroppen klarer å bruke opp med en
gang stiger blodsukkeret ditt. Kroppen oppdager dette og gir ordre om
produksjon av insulin. Insulinet gir cellene ordre om å arkivere
overskuddet som fett til senere bruk. Blodsukkeret blir da normalt og
alt er såre vel. Regulering av blodsukker er en treg og langsom
prosess som ikke klarer å takle raske endringer. Det er mye slakk i
reguleringen, og den takler dårlig raske endringer eller høyt nivå i
blodsukkeret. Hvis maten blir nedbrutt sakte slik at blodsukkeret stiger
sakte, fungerer dette meget bra. Kroppen din er altså dimensjonert for å
takle mat som blir spaltet og nedbrutt over tid. Når du spiser små
mengder trege karbohydrater, vil blodsukkeret stige sakte og kroppen
vil fint klare å produsere passende dose insulin slik at blodsukkeret
blir godt regulert. Problemer med blodsukkeret oppstår når du
spiser raske karbohydrater, og når du spiser mye karbohydrater. Raske
karbohydrater gir rask stigning av blodsukkeret og gir kroppen
problemer med doseringen av insulin. Den raske stigningen i blodsukker
lurer kroppen til å tro at store mengder karbohydrater er på vei og
store mengder insulin blir derfor produsert. Når blodsukkeret har blitt
normalt, vil det være insulin til overs i systemet. Dette fører til at
blodsukkeret blir for lavt. Da blir man slapp og sulten og trenger noe
oppkvikkende. Når du spiser store mengder karbohydrater, får du en
lignende effekt. Karbohydratene du spiser må enten forbrennes med en
gang eller de må arkiveres. Arkivering tar tid. Et skikkelig måltid med
mye karbohydrat vil derfor føre til at kroppen ikke klarer å arkivere
fort nok når blodsukkeret begynner å stige. Kroppen innbiller seg at mer
insulin vil hjelpe og øker derfor insulinproduksjonen, men til ingen
nytte. Arkiveringsprosessen går allerede for fullt og det blir derfor
insulinoverskudd i blodet ditt. Når blodsukkeret har blitt normalt, vil
det fortsatt være for mye insulin i blodet. Dette fører til for lavt
blodsukker med påfølgende lyst på noe søtt. Tradisjonen med noe søtt
til dessert og ettermiddagskaffe med kaker senere på kvelden kommer av
dette. Når du har plaget kroppen med insulinoverdoser lenge nok,
har den lært to ting; Den har blitt vant med overdoser insulin, og den
har blitt vant med at lavt blodsukker skal rettes opp ved å tilføre
flere karbohydrater. Etter hvert vil kroppen kreve større og større
doser insulin for å gjøre det den skal. Glukagonet vil komme i bakgrunnen
og fungere dårlig når det er for mye insulin i omløp. Mekanismen som
konverterer fett til blodsukker, vil bli bremset, og lavt blodsukker må
korrigeres ved å spise søtsaker i stedet. Etter noen år vil du
oppdage at du blir slapp når du ikke har spist på en stund og at litt
mat kvikker opp. Da har du fått så store svingninger i blodsukkeret er
legen din kan finne på å si at du har både hypoglykemi og hyperglykemi.
Du har altså blodsukker som svinger mer eller mindre ukontrollert. Hvis
legen din målte insulinnivået ditt, ville vedkommende også finne ut at
insulinnivået er unormalt høyt i lang tid etter et måltid. Kroppen har
begynt å ignorere signalet som insulinet gir. Dette fenomenet
kalles insulinresistens. En insulinresistent person får
etter hvert for mye insulin i blodet selv om blodsukkeret er normalt.
Insulinet har da fått overtaket og kroppen vil heller lagre fett i stedet
for å forbrenne fett. Blodsukkeret vil lett bli lavt når en ikke har
spist på en stund. Dette fører til at en blir slapp og maktesløs og får
lyst på søtsaker. Vanlig måte å kvikke seg opp er å spise en sjokolade
eller annen type søtsak. Du har vel sett at sjokoladereklamen sier at
sjokolade er oppkvikkende? Det stemmer veldig bra. En person som ikke
er insulinresistent vil ikke trenge slike opp-kvikkere. Glukagonet hos en
slik person vil automatisk sørge for at leveren produserer passende
mengde med blodsukker.
Langvarig insulin-resistens kan føre til alvorlige problemer;
kolesterolinnholdet i blodet kan bli meget ugunstig, blodtrykket kan
stige, en kan bli overvektig og i verste fall kan en få type II
diabetes. Skissen nedenfor viser dette.

Hvordan disse problemer oppstår, vil vi ikke gå inn på
her. Vi har laget ei bok som tar seg av den saken. Om du tror du
er insulinresistent, skal du ikke fortvile. Selv om det ikke finnes
medisiner som kan kurere problemet, går det an å bli frisk. Å legge om til
et naturlig kosthold er alt som skal til. Da vil følsomheten for
insulin bli meget bedre og de alvorlige plagene av insulinresistensen
vil vanligvis forsvinne. Hvis bukspyttkjertelen ikke er ødelagt, går
det faktisk an å bli kvitt type II diabetes bare ved å legge om
kostholdet.
Hva er et
naturlig
kosthold? |