Velmenende og skråsikre kostholdseksperter sier at de første
menneskene var vegetarianere. Et vegetarisk kosthold bestående av
kornprodukter, frukt og grønnsaker er etter disse sin mening det
sunneste en kan spise. Heldigvis er dette feil. Eksperter som mener
dette, er historieløse. Menneskekroppen er tilpasset et kosthold bestående
av kjøtt, fisk, fett, nøtter, grønnsaker og litt frukt. Her er en
repetisjon fra historietimene på skolen som viser dette.
2,3 millioner år før Kristus dukket Homo habilis opp. Denne
skapningen blir regnet som det første skikkelige menneske. De brukte
nemlig redskaper. Kostholdet bestod for det meste av plantekost, men
benrester viser at de skrapte kjøtt fra knokler og at de knuste bein
for å spise beinmargen. Om de drev jakt eller spiste det som andre hadde
drept, er ikke paleoantropologene enige om. Etter hvert som tiden gikk,
økte andelen av kjøtt i kostholdet. Det er enighet om at kjøttandelen
ikke var over 30%. Fra 1,7 millioner år før Kristus til 230 tusen
år før Kristus gjorde Homo erectus tilværelsen for andre dyr
utrygg. Homo erectus var like stor som vanlige mennesker, men
hjernen var mindre. De var de første av forfedrene våre som lærte å
lage og kontrollere ild. De lagde redskaper og de gikk på jakt. For 700
tusenår siden skjedde det en
innvandring av store dyr fra Afrika til Europa. Samtidig begynte
Homo erectus å dukke opp i Europa. Dette viser at de fulgte
etter dyrene, og at kjøtt hadde blitt en nødvendig del av kostholdet.
Alle er enige om at Homo erectus var altetende. De spiste
planter, frukt, nøtter, fisk, egg, krypdyr, insekter og store
pattedyr. Det som er viktig å forstå her, er at disse skapningene i
løpet av en meget lang periode tilpasset seg og gjorde seg avhengige av
et variert kosthold. Dette kostholdet inneholdt ikke kornprodukter.
Homo erectus utviklet svettekjertler og fettlag under huden.
Dette gjorde dem i stand til å takle større temperaturvariasjoner og
lange perioder uten mat. Å kunne legge på seg ble derfor en viktig
egenskap. De første sporene etter Homo sapiens
neanderthalensis dukket opp for 150 tusen år siden. Litt senere
finner en spor etter Homo sapiens. Homo sapiens
neanderthalensis og Homo sapiens levde trolig side om side i
mange tusen år. Om neandertalerne døde ut på grunn av C-vitamin-mangel,
eller ble utryddet av forfedrene våre, er uklart. Mennesket har en egen
evne til å drepe og utrydde alt som irriterer eller står i veien.
Neandertalerne fant stadig vekk på å spise Homo sapiens til
middag når de fikk sjansen. Dette var sikkert god nok grunn til at
forfedrene våre fant på å utrydde hele gjengen.
Den siste istiden startet for 140 tusen år siden. Det er ikke mer enn
10 tusen år siden den sluttet. Dette var en lang periode med sterkt
redusert tilgang på frukt og grønsaker. Kjøtt fra ville dyr ble da en
stadig viktigere del av kostholdet. Perioden vi kaller steinalder
startet for 40 tusen år siden. Steinaldermenneskene levde altså på
slutten av istiden. For 35 tusen år siden dukket
Cro-magnon-mennesket opp. Disse var forstadiet til moderne
europeere. Kjøttandelen i kostholdet til disse utgjorde omtrent 50%.
Enkelte steder, særlig nær iskanten, kunne denne andelen være opptil
90%. Dette tilsvarer det vi i dag kaller eskimomat. Perioden fra 25
tusen år før Kristus til 15 tusen år før Kristus var den kaldeste under
siste istid. Middeltemperaturen på jorden var da 8 grader kaldere enn i
dag. Sommertemperaturen midt i Europa og Asia var på denne tiden bare 15
°C. Forfedrene våre lærte nok å kle på seg på denne tiden, og evnen til å
lagre fett for å klare seg i lange perioder uten mat ble nok svært
viktig. De som var flinkest til å legge på seg, klarte seg best og
kunne føre slekten videre i harde tider.
Første bud når en skal legge på seg, er å øke insulin-nivået i blodet.
For å få til dette, må en spise karbohydrater. Hvis en klarer å bli
insulinresistent, vil en legge på seg aller mest. De av forfedrene våre
som hadde mest lyst på søtsaker og lettest ble insulinresistente, var
derfor de som overlevde harde tider. Disse forfedrenes gener er det vi
har arvet. Dette er grunnen til at vi liker søtsaker og legger lett på
oss. Å bli insulinresistent var altså en fordel i istiden. Før
vinteren kom passet de på å spise store mengder frukt og bær. De som
fikk størst stigning i insulinnivået ville da legge på seg mest fett og
ha mest å tære på. Etter en hard vinter var alle spor etter eventuell
insulinresistens borte. Det var derfor ingen grunn til å bekymre seg for
høyt blodtrykk, vedvarende fedme eller høyt kolesterolnivå i
blodet.
I istiden spiste forfedrene våre vanligvis kjøtt, fett og
grønnsaker. For å legge på seg før vinteren spiste de rikelig med frukt
og bær. De spiste altså karbohydrater for å bli
fete.
For 12 tusen år siden startet en formidabel nedtur. Istiden tok slutt.
Tidligere hadde folk samlet viltvoksende korn som de knuste og brukte i
maten. Nå hadde de funnet ut at det gikk an å dyrke korn og drive
jordbruk. År 5000 før Kristus hadde jordbruk og dyrking av kornslag
sprett seg til alle verdensdeler unntatt Australia og Amerika. Dette
muliggjorde enn befolkningstetthet som var 100 ganger større enn da folk
var jegere og samlere. I løpet av få år ble det en dramatisk endring i
kostholdet. Kjøtt utgjorde plutselig bare 10% av kostholdet. Korn og
ris, som tidligere var et fremmedelement i kosten, ble plutselig til
hovedbestanddel. Hvorfor var dette en nedtur? Denne omleggingen av
kostholdet var alt for rask. Slike dramatiske endringer må skje over
lang tid. Hadde dette skjedd gradvis over mange tusen generasjoner
kunne det gått bra. Mennesket kan tilpasse seg endringer i kostholdet, men
tilpassingen må skje over tid hvis den skal være vellykket. Levningene
etter forfedrene våre taler sitt tydelige språk. Etter at jordbruket
ble innført ble gjennomsnittshøyden redusert med 10 centimeter.
Hjernevolumet minket med 11% og skjellettene viser tydelige tegn på
leddproblemer og osteoperose. De siste 8% reduksjon i hjernevolum har
skjedd over de siste 10 tusen år. Dette sammenfaller godt med innføring
av jordbruk og øket karbohydratkonsum. Omlegging til jordbruk førte til at
karbohydratrik kost ble lett tilgjengelig hele året. Insulinresistens
med påfølgende overvekt, diabetes og problemer med blodomløpet ble
plutselig vanlig. Når fettinntaket og proteininntaket i våre dager går
ytterligere ned, og blir erstattet av enda flere raske karbohydrater,
øker tallet på personer med høyt blodtrykk og diabetes faretruende
fort. At kornprodukter er sunt for kroppen, vil være en grov løgn i mange
tusen år.
Et politisk vedtak
Du har helt sikkert lest at "kornprodukter er godt for kroppen".
Dette er direkte løgn. Sannheten er at dette er et politisk vedtak. Et
politisk vedtak er noe politikerne vedtar, og som de etterpå håper skal
bli riktig. Grunnen til dette vedtaket, er at det er for mange av oss
på jorden. Det er bare kornproduksjon som kan skaffe nok føde til
jordens befolkning. At dette er eneste utvei for å holde jordens
befolkning i live, gjør det på ingen måte sunnere å spise mel.
Mye mel i kostholdet fører til store svingninger i blodsukkeret. Brød
er faktisk verre enn rent sukker. Kroppen er ikke laget
for å tåle gluten. Noen merker dette tidlig, og får diagnosen cøliaki
i ung alder, andre holder ut lenger før tarmene bukker under for de
daglige dosene med gluten. Mesteparten av saltet vi spiser, er
det bakeren som tømmer i brøddeigen. Skal salt-inntaket begrenses, er
det beste rådet å spise mindre brød. Befolkningen i norden spiser
mer kalk enn noen andre folkegrupper. Samtidig er forekomstene av
benskjørhet størst i norden. Det er ikke mangel på kalk i kostholdet.
En ting er å spise kalk, en annen ting er å få kroppen til å gjøre
seg nytte av kalken. Fytater i kornproduktene ødelegger de fine
mekanismene som gjør at kroppen klarer å bruke kalken i
kostholdet. Gluten øker risikoen for autoimmun-sykdommer som
Sjøgrens syndrom og MS.
De gamle egypterne beviste grundig at kornprodukter slett ikke er sunt.
I det gamle Egypt spiste de nemlig det som ekspertene vil at vi skal
spise i dag. Maten bestod av brød, frukt og grønsaker. En sjelden gang
ble det spist kjøtt eller fisk. Fettet som ble benyttet var olivenolje
og sesamolje. For å gjøre maten søtere, ble den tilsatt honning.
Geitemelk ble brukt til drikke og til å lage ost. Alle som vil, kan
finne ut hvordan det stod til med helsen til egypterne på den tiden.
Nesten alle lik ble balsamert, og de var flinke å dokumentere hva som
foregikk. Utgravninger, analysering av mumier og inskripsjoner viser at
helsen slett ikke var god. Blodårene var tykke og fulle av fett,
forkalkninger og merker etter arr fra høyt blodtrykk. På
papyrus-rullene finner vi beskrevet symptomer som en lege straks vil si er
tegn på hjerteinfarkt. Dette bør du protestere litt på. Du har
sikkert sett bilder med hieroglyfer og profiltegninger av slanke og
veltrenete personer. Dette skulle vel tyde på at egypterne var slanke
og veltrenete. Slik var det nok ikke. De aller fleste var overvektige og
døde en tidlig død. Men idealet var nok som i dag en sunn og slank
kropp. Når arkeologene graver oss opp om noen tusen år, vil de nok
finne ukeblader og bøker med bilder av slanke og pene mennesker, men
det betyr nok ikke at hele befolkningen var slank og pen. Snarere tvert
i mot. Jødene tok med seg egypternes dårlige matvaner da de sa
takk for seg og reiste fra Egypt. Brød ble betraktet som nødvendig for
å leve og blir ofte nevnt i Bibelen. Du vet selv hvilken posisjon
kornprodukter har fått i kostholdet etter dette. Folk som ikke spiser
brød blir betraktet som mer eller mindre unormale.
Eskimoene har beholdt et kosthold med mye kjøtt og lite karbohydrat.
Det er allment kjent at de lever av nesten bare kjøtt og fett. Legen
din kan også fortelle deg at eskimoene har blodårer som på en tiåring
og at eskimoer nesten ikke har kreft. Dette forklares med at eskimoene
spiser mye fisk og på denne måten får i seg mye omega3-fettsyrer.
Derfor tåler de å spise så mye dyrefett. Det som ekspertene lettvint
hopper over, er at eskimoer som lever i innlandet og ikke spiser fisk om
vinteren, er like friske. Eskimoene i innlandet lever på reinsdyrkjøtt
hele vinteren.
Forekomsten av kreft blant eskimoer er faktisk bemerkelsesverdig lav.
George B. Leavitt, som var lege på en hvalfangst-skute, lette etter
kreft blant eskimoer i Alaska og Canada. Han startet prosjektet i 1884
og det tok 49 år før han fant kreft hos en eskimo. Det skjedde først i
1933.
At eskimoene kunne klare seg med et kosthold som er omtrent fritt for
karbohydrater, har skaffet kostholdseksperter hodepine i mange år.
I 1928 kom to forskere tilbake fra studier i eskimoland. De kunne
fortelle at eskimoene levde på reinsdyr (caribou) hele vinteren.
Likevel kunne de utføre tungt arbeid og det så ikke ut til at de tok
skade av et kosthold uten karbohydrater. Dette ble møtt med vantro av
alle spesialister. Kostholdsekspertene mente, da som nå, at en ikke kan
leve uten karbohydrater i kostholdet. Forskerne (Vilhjalmur Stefansson
og Rudolph Anderson) lot seg legge inn på Bellevue Hospital i New York
for å bevise påstandene. Der ble det passet på at de bare spiste kjøtt
og fett. Kostholdet deres bestod av 75% fett og resten kjøtt i ett år.
Det var ferske varer de spiste og mesteparten ble spist på eskimovis.
De spiste omtrent 2500 kalorier for dag. Kostholdsekspertene som passet
på, regnet med at de ville bukke under og be om nåde etter kort tid.
Etter ett år hadde de to forskerne gått ned 1,5 kilo hver og de var i
god form. Eksperimentet ble da avsluttet, kostholdsekspertene valgte å
glemme alt sammen, og hele episoden ble dysset ned. Trolig finner du
ingenting om denne episoden i leksika og lærebøker for
næringsmiddelspesialister. Men historien er sann, og den dag i dag lever
eskimoene av kjøtt og fett lykkelig uvitende om at ekspertene har
bestemt at de kan dø av mat som ikke inneholder karbohydrater.
Ordet eskimo betyr den som spiser rått kjøtt. Det forklarer faktisk en
hel del. Rått kjøtt (og innmat) er nemlig rikt på vitaminer. Eskimoene
er også mindre utsatt for miljøgifter og forurensing enn oss andre og
har derfor ikke så stort behov for vitaminer. Eskimoene kaller seg selv
inuiter. Inuiter betyr virkelige mennesker.
Eskimoene kunne koke, de også. I bøkene til Vilhjalmur Stefansson
skriver han at de ofte kokte kjøttet, men spekk, blod og fisk likte de
best rått. Eskimoenes matvaner viser matvanene som forfedrene våre
hadde. Vanlig oppfatning er at de spiste kjøttet og lot resten av dyret
ligge igjen. Det motsatte var faktisk tilfelle. Hjerne, øyne, tunge,
nyrer, lever, beinmarg og fettvev var det de satte mest pris på. I
tider med overflod kunne de finne på å la kjøttet ligge igjen. Kostholdet
var nok slett ikke fettfattig på den tiden. I mange lærebøker blir det
påstått at steinaldermenneskene spiste magert kjøtt og veldig lite
fett. Dette stemmer nok ikke. Fettvevet var det de likte aller best.
Vikingene likte også å fråtse i fett. Når de arrangerte fest, var det
flesk som var hovedretten.
Rovdyr har samme sansen for fettvev. Neste gang katten din fanger en
mus, skal du legge merke til at den spiser hodet først.
Mennesket tilpasser seg etter hvert. Befolkninger som har spist
karbohydratrik mat lenge, tåler dette bedre enn nybegynnere. Enkelte
indianerstammer, urinnvånerne i Australia og jegerfolk i Afrika
utvikler veldig lett type II diabetes når de blir utsatt for et
kosthold med mye karbohydrater. Dette er ikke noe rart. De har ikke hatt
tid til å tilpasse seg så mye karbohydrater i maten. På grunn
av at de lett utvikler type II diabetes, er urinnvånerne i Australia
populære prøvekaniner for diabetes-forskerne. Årsaken til type II
diabetes er det ingen grunn til å forske mer på. Men dessverre er det
slik at de fleste kostholdseksperter mener at type II diabetes kommer
av høyt blodtrykk og mye fett i kostholdet. Hvert år blir det kastet
bort mye penger for å finne sammenhenger mellom fett i kostholdet og
diabetes, hvert år blir resultatet det samme; de finner ikke
sammenhengen.
Nedenfor finner du noen linker til web-sider om naturlig kosthold.
https://paleomat.com/
https://paleleap.com/
http://www.paleodiet.com/
https://frisky.no/paleo-diett/
|